Moskee, omgeving en vakantie!
Door: Karin
Blijf op de hoogte en volg Karin
17 Maart 2008 | Suriname, Paramaribo
Lieve allemaal,
Hoe gaat het met jullie? Hier gaat alles nog steeds goed! Ik heb het erg naar mijn zin en heb alweer veel meegemaakt, daarom werd het ook weer tijd voor een berichtje.
In het vorige berichtje had ik al verteld dat ik een moskee zou gaan bezoeken. We werden gelijk gesluierd toen we bij de mevrouw aankwamen. Een sluier op je hoofd is toch wel even wennen en ook zie je er wel erg anders uit ;-) Aan het begin van de dienst werden we welkom geheten door de voorzitter van de moskee en werd ons een goede stage toegewenst. De dienst ging over de Nationale Vrouwendag, er werden veel dingen in gezegd waar ik het zeker mee eens ben! Verder is het zo dat tijdens een dienst 10 keer gebeden wordt. Nu weten wij dus precies de volgorde van een gebed, maar ik denk niet dat ik dit nog veel zal gaan gebruiken.
Twee weken geleden zijn twee docenten van de Pabo bij ons langs geweest. Op de maandag zijn ze bij ons op de Kangoeroeschool langs geweest. Op de woensdag hebben we een intervisieles gehad en ’s avonds zijn we met zijn allen uit eten geweest, wat gezellig was!
Op stage heb ik ook weer het één en ander mee gemaakt. Als eerste; het beloningssysteem, het verkeerslicht en de dagritmekaarten werken nog steeds prima. De kinderen zitten nu zelfs al in groepjes en ook dit lijkt goed te gaan! Verder heb ik de 10-minutengesprekken meegemaakt en zelf ook gevoerd. Het gaat hier toch wel anders dan ik gewend ben, maar dit is wel leerzaam. Mijn stage is sowieso erg leerzaam, mijn mentor laat veel aan mij over en daarom moet ik dingen doen die ik nog niet gedaan had. Natuurlijk zijn er ook bepaalde dingen waar ik tegen aan loop in deze stage, vooral de weinige materialen zorgen voor veel creatief denkwerk en soms frustrerende momenten ;-)
Vorig weekend hebben we met de 7 Pabostudenten een fietstocht langs de plantages in Commewijne gemaakt. Commewijne is een ander district van Suriname, deze ligt aan de andere kant van de Surinamerivier dan Paramaribo. Nadat we bij plantage Peperpot, één van de bekendste plantage waar nog steeds cacao wordt verbouwt, hebben 3 van ons besloten weer terug te gaan naar Paramaribo. Met zijn 4-en zijn wij verder gegaan met de fietstocht. We hebben overnacht in een logeerappartementje van een kindertehuis in Alkmaar. Op de zondag hebben we de tocht voortgezet en hebben we Fort Nieuw Amsterdam bezocht. Hier zijn we naar het openluchtmuseum geweest. Fort Nieuw Amsterdam is al voor verschillende doeleinden gebruikt en nu is het dus een monument. Onderweg waren er veel honden die hun erf goed bewaakten en dit zorgden ervoor dat ik af en toe weer even heel hard kon fietsen :-D We zijn de twee dagen met maar 1 regenbui en zonder lekke banden door gekomen, alleen vonden we het zadel na een tijdje wel hard worden...;-)
In de afgelopen twee weken hebben we veel regen gehad, op 1 dag kan hier veel vallen. Op een middag was er zo veel regen gevallen dat de straat waar wij aan wonen helemaal onder water was gelopen, er stond zo’n 10 cm water! Hoewel we de regen wel gewend zijn, was dit toch ook iets nieuws voor ons :-) ’s Avonds was op het nieuws te zien dat het centrum van Paramaribo ook onder water stond, hier stonden mensen zelfs tot hun knieën in het water! Ondanks de vele regen die gevallen is, hebben wij toch een aantal keren zonder water gezeten. Er scheen een lek te zijn bij één van de huisjes bij ons in de gemeenschap en daarom was het water steeds op. Gelukkig was dit redelijk snel verholpen en kunnen we nu weer water gebruiken.
Afgelopen weekend zijn we weer een dagje naar White Beach geweest, het was heel lekker weer en we hebben een rustig dagje gehad! Op de zondag zijn we naar Santigron gegaan. Dit is een plaatsje naast Paramaribo. Na een uurtje rijden kwamen we aan bij Santigron. Hier moesten we ons melden bij de kapitein van het dorpje, deze was ziek en dus werd het zijn plaatsvervanger waar we ons gemeld hebben. We kregen 2 gidsen, die daar zelf wonen, aangewezen en zij hebben ons het dorpje laten zien. Het is leuk door bewoners rondgeleid te worden, die weten er namelijk veel van en kunnen veel vertellen.
Santigron heeft nog veel houten huizen met rieten daken, maar ook al heel wat stenen huizen. Het dorpje bestaat uit 2 families die daar wonen en ze leven daar heel gemoedelijk. De meeste mensen vonden het prima dat we ze op de foto zetten, sommige wilden er wel geld voor hebben. Ook waren er bepaalde dingen die we niet op de foto mochten nemen, zoals de offerplek. Dit is een klein plekje met een stenen muurtje waar een kruis in het midden staat en mensen voor overledenen voorwerpen kunnen offeren. Nadat we het Santigron hadden bekeken zijn we met een bootje over de Saramaccarivier naar Haarlem gegaan, een dorpje verderop. Ik vond het korte boottochtje niet heel geslaagd, het bootje was namelijk erg wankel, dit wordt nog wat bij de andere tripjes…;-) In Haarlem hebben we een aantal vruchten gezien en geproefd, was erg leuk! Daarna zijn we weer terug gegaan naar Santigron, ja nog een keertje in het bootje… en daar zijn we met de taxi naar Paramaribo teruggekeerd. Het was zeker een geslaagde en zonnige dag!
Nog 2 dagen stage en dan is het vakantie. Woensdag zullen we een paasontbijt hebben en worden de rapporten uitgedeeld. Nadat dit is gebeurt zullen we een studiemiddag hebben, ik weet eigenlijk niet waarom het middag heet, we zijn namelijk om 12.15 klaar. Dan kan de paasvakantie beginnen met de leuke tripjes die ik zal gaan doen. Ik ga in de vakantie de Raleighvallen en Voltzberg bezoeken, dit is in het grootste natuurreservaat van Suriname. Ook Biki Pan en Nickerie zal ik gaan zien, hier heb ik al erg leuke verhalen over gehoord, dus ik ben benieuwd! En om een beetje sportief te blijven hier, gaan we met een groep de Vierdaagse mee lopen. We zullen op 26, 27, 28 en 29 maart gaan wandelen met verschillende afstanden (13 km, 15 km, 18 km en 10 km) Een groot bedrijf hier sponsort ons in een T-shirt, pet, drinken en ijsjes, gaat helemaal goed komen dus! Maar de vakantie begint met Berg en Dal. Hier gaan we een dag naar toe en zullen we gaan kajakken, hyjacken en met een kabelbaan van boom naar boom en over de Surinamerivier…:-D In mijn volgende bericht zullen jullie lezen hoe het is geweest!
Allemaal nog bedankt voor de leuke reacties en berichtjes!
Kus Karin
Allemaal nog bedankt voor de leuke reacties en berichtjes!
Kus Karin
17 Maart 2008 - 18:14
Marijke:
Hallo,
zo lijkt het net of je bij mij in de buurt de vierdaagse komt lopen, hihi :-P
een hele fijne tijd daar en spreek je snel weer!
xx marijke -
17 Maart 2008 - 18:18
Ruben:
hoi
zo dat lijkt me een aparte ervaring zo'n moskee. en al die regen. je hebt nog geluk ook je bent op een soort vakantie en op die vakantie heb je ook nog vakantie (ik snap er zelf niks meer van). nou veel plezier in je vakantie en succes met die avondvierdaaagse
doeg ruben -
17 Maart 2008 - 19:06
Yvonne:
Heeey Kaatje!!
Wat een leuk verhaal weer!! Lekker dat je bijna vakantie hebt!! De tripjes die je gaat maken in je vakantie leveren vast weer leuke verhalen op!
Henk liet denk ik inderdaad foto's van een taalles zien en vertelde al dat je bezig was met een beloningssysteem! Goed dat de kinderen al in groepjes zitten, positief!
Fijne vakantie en geniet ervan!
Liefs Yvonne -
17 Maart 2008 - 19:19
Ferrie:
ik heb je ook op foto`s van Maartje en isha gezien ? -
17 Maart 2008 - 19:42
Bauke:
Eerder dan Monique!
Moet het alleen nog wel even lezen maar ik kon de kans niet laten liggen op eerder te reageren dan Monique! ;)
*Lezen gaat :)
17 Maart 2008 - 19:56
Tessa:
hoi Karin,
vond het gezellig ff te kletsen bij het vat! We moeten nog maar keertje afspreken om elkaars huisjes te zien! straks eerst vakantie, maar dan zal ik wel ff smsen!
Enne ik zal je aanmoedigen tijdens de vierdaagse!
Groetjes tessa -
17 Maart 2008 - 20:01
Erwin:
jaja, zo is er natuurlijk helemaal niks meer aan om te lezen, wanneer je verteld wat je allemaal op je vakantie gaat doen. ik sluit me aan bij ruben. vakantie tijdens je vakantie... :) veel plezier.
Dikke knuffel, Erwin -
18 Maart 2008 - 07:27
Menno:
Hey die Karin,
Dat is een best verhaal wederom!
Vind alleen het aantal foto's zo mager :P
Ik geef toe, ze zijn erg mooi, maar daarom juist! MEER!
Ook ik heb nog niet het hele verhaal gelezen *zie Bauke*
Maar dit doen Bauke en ik samen nog wel ;)
Geniet van je vakantie straks!!!
Tot snel! -
18 Maart 2008 - 08:55
Kadetje:
Heey Kruimel! Wat een leuke dingen doe je daar allemaal zeg! Het lijkt ook wel echt op een vakantie, naast het stage lopen! Super zeg, geniet er vooral van! Ben je inmiddels ook al lekker bruin? Hier gaat het allemaal goed! Maar ik mis je nog steeds wel een beetje hoor!
Tot de volgende keer!
Veel liefs, Kadetje. -
18 Maart 2008 - 09:16
Lianne:
Hey truus!
Leuk te lezen dat je het naar je zin hebt! Ik moet denk ik nog redelijk vaak een bezoekje gaan brengen aan de zonnebank, wil ik net zo bruin worden ;)
Zeer herkenbaar trouwens, de straten onder water, weer een gratis bad he ;)
Geniet er nog even van! En ik ben jaloers, hier is het koud....
Kusje! -
18 Maart 2008 - 10:18
Johan (Boxbergerweg):
Heeey Buur, ;)
Zal ik maar ff een kopje suiker komen lenen? ;) Hahaha.. De foto's en de verhalen zijn echt top! :) Klinkt alsof je je behoorlijk goed vermaakt! Haha.. Ben jaloers hoor! ;)
Groetjes, Johan ;) -
18 Maart 2008 - 10:37
Lenny:
Hoi Karin
Leuk weer een berichtje van je te ontvangen. Je hebt weer veel gezien en geleerd lees ik wel. Je kan straks samen met Marijke naar de kerk zover is het met ons nog nooit gekomen ik ben blij dat iemand voor me bidden kan. Ik wens je een fijne vakantie en een goede wandel 4 daagse. Je gat doet al zeer van het zadel straks blaren op je voeten je komt geradbraakt terug als ik het zo lees, toch veel plezier gewenst en ik wil die medaille zien hoor van de vierdaagse. Liefs Lenny -
18 Maart 2008 - 10:42
Pake:
Ik dacht dat je stage zou lopen maar het lijkt meer op een vacantie. Maar het is toch leuk om in een moskee een dienst mee te maken. Op de fiets lijk je al een beetje bruin. Geniet er nog maar even van daar ginds want hier is het koud.Groetjes Pake. -
18 Maart 2008 - 13:32
Jolanda:
Hey Karin,
zeker weten dat het allemaal lukt daar? Geen extra hulp nodig? Het klinkt wel erg leuk en interessant. Mooi dat je ook veel van Suriname ziet en naast het leerzame ook veel toeristische indrukken op kan doen. Geniet ervan! Fijne vakantie en veel succes verder.
Taante. -
18 Maart 2008 - 16:17
Monique:
Bauke is gemeen! Dat hij niets te doen heeft op zo'n dag kan ik niets aan doen :P
Zoals je merkt is het hier nog steeds gezellig! Wat een verhalen weer zeg! Vind het leuk om er over te lezen. Heb Henk nog gesproken en die had me al wat dingetjes verteld over hoe het met je ging. Ik ben blij dat je het nog naar je zin hebt! Ik ga morgen je kaartje op de bus doen...dus je kan weeer gaan wachten naast de brievenbus :P
Liefs! -
18 Maart 2008 - 20:10
Papa:
Deze keer niet als (bijna) eerste gereageerd. Maar ja, het kan ook niet altijd feest zijn.
Ik ben nog wel net op tijd om je een hele mooie vakantie in een vakantie, in een vakantie, in een ... te wensen.
En eh, ik ben het met Menno eens; mooie foto's, maar het mogen er meer zijn.
O ja, ze voorspelde hier zelfs een witte Pasen. Dus geniet nog maar even van de warme regen. -
19 Maart 2008 - 08:39
Wilmer:
en toch vind ik dat geen goed teken...toen marijke weg was ging ze in eens met regelmaat naar de kerk, en nu jij naar de moskee. waar moet dat heen met de familie noome. -
19 Maart 2008 - 22:03
Loesjuh!!!:
Hoi hoi!!!!
Dus jij gaat sportief doen :D:D:D Hahahaha vet lachen!! Ben je straks goed getraind voor de Nijmeegse vierdaagse ( grapjuh!!!) Fijn dat je het nog naar je zin hebt!!!! Ik ben echt super benieuwd naar al je verhalen enzow!!!
Heee een hele fijne vakantie nog!!!
Liefs Loes &Chiel -
21 Maart 2008 - 09:14
Moniek:
Hoi karin,
Zo te zien gaat het allemaal zeer goed daar en vermaak je je ook prima! Wat fijn om te horen!! Fijne paasdagen en geniet van je vakantie
Groetjes Moniek -
21 Maart 2008 - 11:41
Ilse:
Hey karin,
Wat leuk om alle belevenissen te kunnen lezen op deze manier. Als ik het allemaal zo lees heb je het ook prima naar je zin. De foto´s geven ook een goed beeld van de omgeving!
Fijne paasdagen en geniet van de vakantie!
Groetjes Ilse -
21 Maart 2008 - 21:18
Oma:
Even bedanken voor de mooie kaart uit het warme Paramaribo.Wat een verschil met het weer hier en heel West Europa.Vanmiddag per fiets de boodschappen gedaan en ik kwam wit terug! Waarschijnlijk krijgen we hier een witte Paas!Je broer schreef laatst wel een leuke taalfout naar jou volgens mij. Het was wel anders bedoeld denk ik. Fijn dat je geniet van de tijd daar. Groeten van opa en oma. -
22 Maart 2008 - 18:59
Eline:
heey Karin!
Wat een ontzettend leuke verhalen schrijf je zeg!Die foto's spreken boekdelen! Henk liet ons laatst bij intervisie een hele presentatie zien over waar jullie mee bezig zijn. Goed van dat stoplicht in je klas! Je was ook al een echte juf volgens de surinamers?!! haha goed joh, ga zo door! Hier gaat alles z'n gangetje. Lio gaat goed, ontzettend naar m'n zin :) Doe iedereen de groetjes daar, veel plezier en succes!
Groetjes Eline. -
23 Maart 2008 - 08:10
Lenny:
Hoi Karin,
Fijne Paasdagen en bedankt voor je kaart.
Ziet er allemaal prima uit.
De witte Paas laat nog even op zich wachten er is wel gestrooid maar er is nog geen sneeuw gevallen bij ons. Daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Geef mij maar 25 graden ik roest zo langzamerhand vast.
Groetjes liefs Lenny -
25 Maart 2008 - 08:07
Anouk:
Ey huisgenoot!
Bedankt voor je kaartje! Leuk dat je het zo naar je zin hebt!!
Liefs,
Anouk -
26 Maart 2008 - 11:36
Erwin:
Ook hier is de kaart gearriveerd. een kaart vanuit het warme en zonnige suriname terwijl de postbode door de sneeuw moest lopen om het in onze bus te doen. het is niet eerlijk:-( nu heb jij de sneeuw met pasen gemist:-p -
30 Maart 2008 - 19:21
Je Neef:
eej nichtje hier eindelijk je neef hier.
ik zit nog steeds zonder internet dus kan niet eerder reageeren ik wens je veel plezier en lol toe en spreek je gauw gr nick