De tijd gaat snel!!
Door: Karin
Blijf op de hoogte en volg Karin
03 Maart 2008 | Suriname, Paramaribo
Lieve allemaal,
mijn eerste post hier heb ik ontvangen, echt super leuk! Ook jullie reacties op deze site, smsjes, telefoontjes, mails en krabbels deden mij goed! :-D Hoe is jullie vakantie geweest? Ik krijg 21 maart vakantie, op 6 april moet ik dan weer stage lopen. Dan heb ik dus ook lekker vakantie!
Het vorige bericht is al weer even geleden en inmiddels ben ik al op ¼ van mijn verblijf hier. De tijd gaat echt snel!!
In de afgelopen dagen heb ik vooral stage (een stagedag is van half 8 tot ongeveer 1 uur, de kinderen zijn 8 uur tot half 1 op school) gelopen, ik heb er veel van geleerd. Vooral mijn geduld is aardig op de proef gesteld, maar daar word je nooit slechter van weet ik ;-) Ik weet door deze stage nu heel goed wat ik zelf wel en wat ik niet in mijn klas wil hebben.
Het beloningssysteem dat ik had ingevoerd bleek maar even goed te werken, daarna moest ik weer met wat nieuws komen. Ik heb nu ook het verkeerslicht ingevoerd, het belangrijkste voor de kinderen is te weten dat het rode licht ‘monden dicht’ betekent. De kinderen die dit nog niet goed hadden begrepen, snapten het na de invoering vrij snel…!
Niet alleen stickers vinden de kinderen hier leuk om als beloning te krijgen, maar ook een grote krul vinden ze geweldig. Toen ik dat de eerste keer deed was ik door de reacties van de kinderen bijna nog blijer dan zij. En een simpel spelletje als galgje op het einde van de dag is hier ook een grote beloning, nou dan wil ik dat wel eens doen hoor ;-)
Wat deze stage nog leuker maakt is dat mijn mentor heel erg open staat voor nieuwe dingen en het ook goed toepast.
Afgelopen donderdag en vrijdag hebben Jaap, Ischa, twee Belgische studentes en ik de mediatheek opnieuw ingericht. Een heel karwei, maar het eindresultaat mag er zijn! De directrice had aan ons gevraagd of wij dat wilden doen en was dan ook erg blij met het eindresultaat.
Vorig weekend zijn we met de hele groep dolfijnen wezen kijken. Het bootje was, wat ik ook verwacht had, een mooi houtje bootje (zo’n eentje waarbij je blij bent weer goed terug te zijn) We hadden gehoord dat deze man altijd de dolfijnen wist te vinden, dat is ook zeker waar! Hij wist een grote groep dolfijnen te vinden, wij hebben er met plezier naar kunnen kijken! Alleen het nemen van foto’s was wat lastiger; op het moment dat ze boven water komen en jij een foto neemt, zijn ze alweer onder :-)
Dit weekend heb ik bij de andere Pabostudenten gelogeerd, Esther was namelijk met haar school het binnenland in. Het logeerpartijtje was erg gezellig en we zijn weer lekker een dagje naar White Beach geweest, heerlijk! Het weer was ook erg mooi en we zijn dan ook (eindelijk :-P) goed bijgekleurd! Op zondag hebben we tripjes naar het binnenland opgeschreven, zodat we die deze week kunnen gaan boeken.
Aan de beestenboel ben ik nu toch wel gewend. We dachten dat we in huis muizen hadden, maar nu het gif begint te werken blijken het toch weer ratten te zijn… De huisbaas zit in ieder geval met raadsel, hij heeft geen idee waar de ratten naar binnen komen. ’s Nachts rondjes lopen om te kijken waar ze komen, overdag en ’s nachts het dak op hebben nog niks opgeleverd!
Elke avond wordt de boom voor ons huisje bezocht door een groepje papagaaien. Nu is het, net als bij de dolfijnen, moeilijk om de papagaaien op de foto te krijgen, maar het zal me lukken…! :-)
Een aantal dingen die hier gebeurd zijn of die ik gezien, die mij verbaasde zijn:
- Er was een elektriciteitkabel boven een weg naar beneden gevallen. Wij zijn gewend dat er dan wat aan wordt gedaan, hier bedenken ze wat anders. De auto’s die op de rechterkant reden, gingen over de linkerkant rijden en de auto’s van de linkerkant gebruikten de berm. Maar hier stond de elektriciteitspaal en het gevolg was dat een busje tussen een hek en de elektriciteitspaal vast kwam te zitten.
- De gastvriendelijkheid van de mensen. De mensen staan altijd voor je klaar, ook op de raarste tijden. Bij onze huisbazen is het bijvoorbeeld geen probleem dat als wij iets nodig hebben of als er iets kapot is, binnen 5 minuten met iets nieuws te staan. Ik heb veel mensen die in het buitenland waren geweest het al horen zeggen, maar hier kunnen wij zeker wat van leren.
- In de buurt is een Amerikaanse supermarkt. Van velen had ik al gehoord dat hier veel te koop was, dus we moesten er zeker eens langs. We vonden het bijna schandalig hoeveel Nederlandse producten er te koop waren! Bussink ontbijtkoek, vele soorten bier, nibbit chips, meerdere soorten hagelslag, erwtensoep, enzovoort. Laat het nou net zo zijn dat Esther en ik op de eerste dag hier hadden gezegd dat als we kriek zouden tegen komen dat we dat zouden drinken, een heerlijk avondje met kriek en nibbit chips! :-D
- De gevangenis. We waren een plekje voor onze fietsen aan het zoeken toen er geroepen werd. Dat gebeurd regelmatig, ik zal alleen deze keer niet wie het riep. Toen ik om me heen keek zag ik uit een heel klein raampje met kruistralies een hand komen. Een parkeerwachter zag me kijken en vertelde dat het de bajes was, hier cellenhuis genoemd. We hebben allemaal echt even staan kijken, het maakte toch wel veel indruk, en dan heb ik alleen maar de buitenkant gezien…
- Afgelopen zondag hebben we een stukje in Paramaribo gefietst. We kwamen toen in een wat minder buurtje terecht waar veel zwervers waren en waar een gezin in een busje woonde. Ook bij een winkel probeerde iemand wat te stelen en deze man werd hardhandig aangepakt. Wij zitten toch overduidelijk in een betere buurt van Paramaribo.
Deze week zal ik elke dag weer stage lopen en rapportbesprekingen bijwonen. Hier hebben ze, net zoals wij gewend zijn, ook 10-minuten gesprekjes. Donderdag zullen Esther en ik een dienst bij de Moskee gaan bijwonen. Een vrouw die wij gesproken hebben zal ons sluieren en ons alles voordoen bij de dienst, ik ben benieuwd!
Waarschijnlijk wordt de week op vrijdag weer met een leuke en gezellige avond afgesloten!
Tot het volgende berichtje!
Kus Karin
P.S. de foto’s die ik maak zijn te groot om hier te kunnen uploaden, ook als ik ze kleiner maak. Daarom gebruik ik nu even foto’s van de anderen om op mijn site te zetten. Als ik terug ben krijgen jullie uiteraard mijn foto’s te zien!
Tot het volgende berichtje!
Kus Karin
03 Maart 2008 - 18:39
Papa:
Volgens mij kun je na deze stage niet alleen lerares worden, maar ook altijd nog natuurfotograaf (als die foto's van de papegaaien lukken tenminste) -
03 Maart 2008 - 18:42
Marijke:
Heej,
alweer als eerste, heel leuk verhaal hoor! en leuk als de fotos dr komen :D
Ben heel benieuwd hoe het in de moskee gaat zijn, een leuke ervaring lijkt me!
geniet van je stage enzo en tot snel!!
xx liefs mij -
03 Maart 2008 - 18:42
Marijke:
hmm...de familie verveelt zich zeker, was toch niet als eerste iig.. -
03 Maart 2008 - 18:50
Ferrie:
dat je een dolfijn niet kan fotograferen
dat begrijp ik nog , maar dat je geen papagaaien kunt fotograferen dat snap ik niet of duiken deze papagaaien ook onder HA HA HA
tot de volgende keer -
03 Maart 2008 - 18:53
Anneleen:
Jakkes wat een tor! Maar die dolfijn is geweldig! Ben jaloers hoor! Het klinkt wel erg gezellig daar. Leuk dat je ook veel omgaat met de andere studenten daar! Volgens mij heb je het daar wel naar je zin met de mensen om je heen en de stage. Ik ben benieuwd naar je volgende bericht! Hier gaat alles z'n gangetje..
Liefs je buurvrouw uit Nederland! -
03 Maart 2008 - 19:35
Monique:
Ieel! Die tor is eng! Hahahaha...niets voor mij! Ben blij dat je het nog naar je zin hebt hoor! Vind het ook super om je verhalen te lezen en ik ben ook erg nieuwsgierig naar je fotoprestaties! O en een klein troostje wat betrefd het 'stoplicht', dat begrijpen ze hier in Holland ook niet altijd hoor ;)
En Kriek! Wat een verassing zeg! Dat zijn leuke dingen he! Ik heb ze ook in de koelkast staan!
Nou meis, hoop snel weer iets van je te horen e ik ben stiekem best wel jaloers op je! ;) Groetjes aan Esther he!
Liefs!! -
03 Maart 2008 - 20:27
Sanne Flooren:
Hoi Karin,
Het is elke keer weer leuk om je ervaringen/belevenissen te lezen. Ik hoop dat je het naar je zin hebt! Heel veel succes,
Groetjes:) -
03 Maart 2008 - 20:48
Karin:
Kaatje!
Leuk weer van je te horen en bedankt voor je mail:) Fijn dat de spullen zo goed ontvangen zijn:) Je zult haast wel verdwenen zijn in dat grote Surinaamse lichaam met die knuffel van de juf!;) Vandaag weer het eerste dagje na de vakantie gehad, wel weer even wennen, maar de kinderen waren de regeltjes gelukkig nog niet verleerd;) Alweer over Pasen begonnen, tijd gaat snel...!
Geniet ervan en ik mail je snel!
Kus Karin -
04 Maart 2008 - 08:56
Lenny:
Hoi Karin,
Je hebt weer een hoop mee gemaakt lees ik. Dat van die bajes hoor ik hier ook hoor. Je ziet alleen geen handjes maar als de wind goed staat hoor je hier de bajes klanten na 21.30 roepen naar elkaar dan moeten ze namelijk in hun eigen cel zitten en dan is alleen roepen nog een manier om contact te hebben met andere b.klanten. Dolfijnen in het wild moet ook fantastisch zijn, zelf de foto is gelukt. Nou nog veel ervaringen op doen dan wachten wij op je volgende verhaal. Liefs Lenny -
04 Maart 2008 - 14:14
Yvonne:
Heey Kaatje!!
Wat een verhaal zeg! Ratten, dat lijkt me niet niet prettig, zeg maar gerust helemaal niet prettig!
Je hebt dus straks een lekker lange vakantie, als ik dat zo lees. Gaat echt snel, dat je nu op al op een vierde van je verblijf zit!
Veel succes en plezier nog!
Liefs Yvonne -
05 Maart 2008 - 12:37
Pake:
Ja er moet maar even een berichtje naar Karin.Dus je bent al wel bijgekleurd? Nu als je hier weer bent kom ik het controleren. Ik begrijp dat je bent aan vacantie toe dan komt dat mooi uit dat je dat nu krijgt. Verder veel succes daar in dat verre land. -
07 Maart 2008 - 18:47
Oma:
Prachtig om zoveel dingen te ervaren en te beleven.Een rat meer of minder doet er niet toe in vele warme landen! Hier wordt de komende week heel veel regen verwacht en zitten we weer bij de kachel!Geniet van je verblijf daar. Groeten opa en oma. -
07 Maart 2008 - 20:38
Oma:
Morgen maar even naar de supermarkt om kriek te halen. Ik weet niet wat het is, maar als het lekker is wil ik het ook wel proeven. -
08 Maart 2008 - 16:22
Bauke:
Oooh, ik zie nu dat ik helemaal vergeten ben op je vorige berichtje te reageren! Slecht ik weet het, sorry. ;)
Zo te lezen vermaak je jezelf daar wel in Suriname, mooi om te horen!
Ben benieuwd wat je uiteindelijk allemaal op de foto weet vast te leggen.
Die papegaaien moeten lukken lijkt me, of zijn ze foto schuw? ^^
Nog veeeel plezier!
Kusjes! -
08 Maart 2008 - 16:52
Angel:
Hai Karin,
Eindelijk een berichtje terug van mij. De manier van berichtgeving werkt perfect! Leuk om op deze manier op de hoogte te blijven. Afgelopen week zijn bij ons de digiborden geplaatst! Als je terug bent, zal ik je wel wegwijs maken (haha )
Geniet van de resterende tijd. Niet te bruin worden, anders steek je straks zo af bij ons. Groetjes en tot gauw! -
21 Maart 2008 - 20:49
Oma:
Even bedanken voor de mooie kaart uit het warme Paramaribo.Wat een verschil van weer met het natte natte natte Nederland.Flinke sneeuwbuien en waarschijnlijk een witte Paas!!Je broer schreef naar jou wel een leuke taalfout volgens mij.Het was anders bedoeld denk ik.We wensen je nog een fijne tijd daar.Groeten van opa en oma.